sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Kuolema

en kannata kraffiteja, turhaa potkuhousuisten huonoryhtisten kakaroiden töhryilyä, jotka eivät tarvitse olla vastuussa mistään, mutta joskus kirjoitus alleviivaa täysin vastenmielistä ja laitonta toimintaa harjoittavan öljy-yhtiön bensiksen aitaan tuherrettuna:
Kallio is the most psychotic and the most hipster area in Hellsinki 2014. Katutaidetta Kallioon


Linkkejä: 
1) Oikeus jätti vastuun öljyvuodosta Nigeriaan, hs, 31.1.2013
"Monikansallinen yritys on vaikea saada oikeudelliseen vastuuseen kehitysmaissa", asiantuntija muistuttaa. "
" Nigerian öljytuhoista syytetty monikansallinen öljy-yhtiö Shell voitti kamppailun nigerialaisia kantajia vastaan hollantilaisessa tuomioistuimessa keskiviikkona. Tai ainakin se kiisti hävinneensä. "

Nigerjoen suiston asukkaat: Toivoa on, aiomme taistella, 
2) Nigerjoen suiston asukkaat hävisivät valtaosan öljyjätti Shelliä vastaan nostetuista syytteistä, hs, 31.1.2013 :

3) Öljy vauhdittaa konflikteja sekä Sudanissa että Nigeriassa, kepa, 30.4.2007 :

josta lainaus:
 " Myös Nigeriassa öljytulojen jakaminen on aiheuttanut jatkuvan valtataistelun. Vajaan 50 itsenäisyysvuoden aikana maassa on nähty lähinnä lukuisia vallankaappauksia ja sotilashallituksia, kun pelisääntöjä on luotu väkivallan avulla.

Demokratiavaatimuksiin on suhtauduttu kovalla kädellä. Tämän koki myös vuonna 1995 hirtetty ogoniaktivisti Ken Saro-Wiwa.

Nigerian öljykentät sijaitsevat jokisuistoalueella useamman etnisen ryhmän alueella, mutta käytännössä öljytulot jaetaan valtapuolueen ehdoilla, poliittisessa nokkimisjärjestyksessä.
Vain äärimmäisen pieni osa öljyn tuomasta jättimäisestä tulosta päätyy hyödyttämään köyhintä kansanosaa. Tiet, koulut ja sairaalat ovat surkeassa kunnossa, sähköstä on pulaa ja korruptoitunut poliisi vaatii lahjuksia maanteillä. Noin 70 prosenttia 140-miljoonaisesta väestöstä elää alle dollarilla päivässä."

4)  Ken Saro-Wiwa wikissä:
" kuului ogoni-heimoon, etniseen vähemmistöön, jonka kanta-alueella Niger-joen suistossa on pumpattu öljyä 1950-luvulta lähtien. Hän oli yksi väkivallattoman vastarintakampanjan, Ogonien eloonjäämisliikkeen (Movement for the Survival of the Ogoni People, MOSOP) johtohahmoja. Kampanja vastusti ylikansallisten yhtiöiden, erityisesti Shellin toiminnan aiheuttamia ympäristötuhoja alueella. "

5) Ken Saro-Wiwa -säätiö verkkosivu ei käytössä. Miksiköhän?

6) Saro-wivan ogonitaistelulle vihdoin oikeutta, kepa, MAAILMAN KUVALEHTI | IHMISOIKEUDET 11.9.2002:  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti